keskiviikko 28. elokuuta 2013

Pyykinpesuprojekti

Sain laitettua lapset kouluun ja hörppäsin aamukaffetkin. Aamutelkkarin mammat haastattelivat ulkoilmassa Panu Rajalaa, josta huomasinkin, että ulkonahan on ilma kuin se paljon puhuttu morsian. Tai tukityöllistetty ainakin. Puhelin soi. Talentum on tekemässä uutta Tekniikan historia-lehteä, jota he kauppasivat vain minulle erityiseen hintaan. Ei kiitos. Posti tai Itella paremminkin on varhentanut päiväpostin jakeluaan aamuun. Mikä on hämmentävää. Hämmentävä oli myös palkkatodistus ja lopputilikin mikä vihdosta viimein lopsahti.

Aamut menevät omalla painollaan. Ylen uutisessa ollutta termiä lainaten “työnsä säilyttäneet” ovat nyt tietenkin hommissa, mutta itse tässä mietiskelen ja raavin kaljuani. Muniin asti en ole päässyt. Kalju kun on niin korkealla. Miten sitä pysyisi työkykyisenä? Miten säilyttäisi tatsin työelämään, jos tässä vielä maailma muuttuu.

Jos käsittelisi näitä kotitöitä projekteina? Voisin pyykinpesulle keksiä jonkun työnumeron ja ennenkuin ryhdyn tuumasta toimeen, odotan että saisin sisäisen tilauksen itselleni tilaajan toimesta. Tämä on tärkeää isohkossa organisaatiossa, jotta tiedettäisiin mikä on toiminnon hinta, jos sitä jossain vaiheessa ulkoistettaisiin. Meillehän tämä selitetään toiminan tehokkuuden mittaamisena ja jatkuvan parantamisen mittarina.

Tässä sitten tilauksen saavuttua mietin hintaa, jonka sitten sisäinen asiakas hyväksyy. Tähän liittyy sähkön hinta 1h 20 minuutin suorituksen ajalta, tilavuokra, pyykin lajitteluun käytetty aika, pesuainekustannukset, veden hinta ja mitä kaikkea muuta. Sitten kun olen saanut nämä laskettua, kerrotaan luku hattuvakiolla. Yleensä piin likiarvo toimii tässä. Laskimen Randomia en suosittele. Se voi olla alle yhden. Hinnan on näytettävä uskottavalta, ettei sitten liian halvalla myydä palveluitamme.

Kun hinta on laskettu. Lähetän sen tilaajalle. Se vähän aikaa jurnuttaa mutta suostuu hintaan, kun muutakaan ei voi. Sisäinen asiakkuus velvoittaa. Tämän jälkeen lyödään aikataulu lukkoon. Luvassa on pyykinpesun suunnittelupalaveri. Siihen minä toivon projektipäällikköä, sihteeriä ja projektiin liittyvien tahojen mukanaoloa. Tietysti neukkariin on tilattu rähmäpullat ja kahvit.

Palaveri alkaa sillä, että projektipäällikkö käynnistelee läppäriään. Palaveriin osallistuvat tahot neuvovat projektipäällikköä, kuinka videotykki käynnistetään ja mitä nappuloita painellaan, jotta saisimme valkokankaalle aikataulutuksen sopivan terävänä. Pitäähän takarivinkin nähdä tämän. Tässä vaiheessa projektipäällikkö toteaa, että hänellä on sen verta kuuluva ääni, joten hän ei käytä mikrofonia. Onneksi on sihteeri, joka naputtee muistiota, mistä voi lukea läpi kohdat joita ei kuullut palaverissa. Palaverissa käydään tekninen erittely läpi.

 • kirjopyykki
 • 1200 rpm/min
 • +40 astetta Celsiusta
 • Pesuaika 1h20min
 • Ei esipesua
 • Ei lisä-huuhtelua
 • Optimi toiselle koneelliselle
 • Huoltotoiminnot:
  • likapyykkien nouto
  • pyykin sullominen koneeseen
  • pyykin koneesta poisto
  • pyykin esillepano l. narulle kuivumaan jättö
 • Käyttö- ja huolto-ohjeet eivät sisälly toimitukseen

Aikataulu on tiukka, mutta jos jokainen projektiin liittyvä tekee parhaansa ja raportoi ajallaan edistymisensä, voimme onnitella itseämme.

Suunnittelupuolen kaveri nostaa kätensä ja projektipäällikkö antaa hänelle puheenvuoron.

“Onko tälle projektille malliprojektia?”

Sellainen löytyi. Muutama vuosi sitten pestiin pyykkiä vähän samanlaisella kuormalla ja konseptilla. Siitä voi ottaa mallia eli kopioida ja muuttaa vain päiväyksen ja nimet. Kunhan muistaa, ettei tällä kertaa tiputa puhelinta pyykkikoneeseen eikä käytetä huuhteluainetta. Projektipäällikkö muisteli, että referenssissä oli jotain ongelmia myös taskuihin jääneiden paristojen kanssa. Tällä kertaa lupasimme olla huolellisempia.

“Entäs projektin kielisyys?”

Tämä toimitus jää Tampereen talousalueelle. Toinen kotimainen riitti vallan hyvin. Siis ei se pakollinen vaan se vapaaehtoinen.

Projektipäällikkö päätti kokouksen sen jälkeen, kun sovimme vielä projetin seurantapalavereista. Kun pyykinpesu olisi 60 minuutin kohdalla, on lyhyt möte ja pesun loputtua olisi vielä asennuspalaveri. Kaksi viikkoa asennuksesta on vielä palautepalaveri, jossa käydään osastojen risut ja ruusut ja asiakkaan kommentit pyykinpesun sujuvuudesta.

Ps. Ei hemmetti. Mä en nyt sitten tänä aamuna ennättänytkään pestä pyykkiä, kun pitää lähteä asioille. Anteeksi, vaimo.

2 kommenttia:

 1. Heh, tää(kin) postaus osu ja uppos =) Kiitos hyvistä nauruista!!
  T.työtön insinööri (ei AMK) joka aloittaa maanantaina teinien kanssa sairaanhoitajaopinnot

  VastaaPoista
 2. Wau! Hienoa Ano! Mullakin on tässä alanvaihtotsuunnitelmia. :D

  VastaaPoista