lauantai 30. marraskuuta 2013

Pian on Varpusparven joulukalenterin aika

On pian jälleen perinteisen Varpusparven joulutarinan aika. Mitä suomalainen joulun odotus olisi ilman tätä? Ei mitään. Varpusparven joulutarina kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen yhtä vahvasti kuin Suomen Keskusta hallitukseen. Sukupolvet sukupolvien jälkeen on ihastellut tätä tarinaa, minkä avulla ihmiset voivat laskeutua ja rauhoittua itse kukin joulun viettoon.

Tässä seuraavaksi kolme esimerkkiä, kuinka historia muistaa Varpusparven joulutarinat:

Oli 15. helmikuuta 1956. Presidentinvaalit olivat kolmannella kierroksella. Ehdokkaina olivat Urho Kaleva Kekkonen sekä K.A. Fagerholm. Valitsijamiehet olivat antaneet äänensä ja varapuhemies Väinö Leskinen lukee äänestysliput ääneen. Tämän jälkeen tapahtui jotain, mikä on jäänyt pysyvästi poliittiseen historiaan ja jonka tarinan kaikki tietää. Leskinen lausuu ”Kekkosen” noin kahden sekunnin välein. Mutta kuudenkymmenennenviidennen ja kuudenkymmenenkuudennen ”Kekkosen” välissä oli silloin radiokuuntelijoiden mielestä todella pitkältä tuntunut 6 sekunnin tauko. Mitä Leskinen silloin ajatteli? Myöhemmin muistelmissaan Leskinen sanoi miettineensä Varpusparven joulukalenterin tunteellista loppuratkaisua, ennen kuin sai kakisteltua ääneen uuden ”Kekkosen”.

Vuonna 1982 näki päivänvalon Raymond Briggsin kirjaan perustuva animaatio ”Lumiukko” ja se esitettiin Suomen Yleisradiossa Varpusparven joulutarinan tilalla. Yleisradion ohjelmapäivystys tukkeutui välittömästi vihaisista katsojista ja värillisen televisioluvan omistajista.

6.12.2004. Maapallon pyörimissuunta vaihtui hetkeksi, kun nuori vihainen laulajatar Jonna Tervomaa saapui linnan juhliin ilman rintaliivejä nännit nöpöttäen. Mitä oli tapahtunut? Oliko tämä salajuoni? Mihin oli suomalaisten moraali kadonnut? Totuus oli kuitenkin tarua ihmeellisempi. Jonna oli hetkeä aikaisemmin lukenut Varpusparvi-blogia ja erityisesti joulutarinaa, niinpä hän pääsikin kättelemään itsenäisen Suomen tasavallan presidenttiä lievästi kiihottuneessa mielentilassa.

Nämä kolme on vain otos kaikesta suuresta, mitä Varpusparven joulutarinat tuovat tullessaan. Tänä vuonna Suomi on varautunut Varpusparven joulutarinaan paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Jari Sarasvuo on saarnannut meille. Jari saa naisen kuin naisen kahdessa tunnissa. Blogin kirjoittajalta se vie 24 luukkua. Suomi on tähän valmistautunut. Oletko sinä? Pian saamme jatkoa legendaarisille Joulukalenterille, Joulublögille ja Jultuubille. Avaja luukkusi ja anna lastin viedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti