lauantai 14. joulukuuta 2013

Kestävyysvajekalenteri 14/24: Pusukala

Joulukuun 14. päivä. Tampereelta ovat lumet hävinneet kovaa vauhtia ja toiveet valkeasta joulusta ovat hiipumaan päin. Tänään olisi Ratinassa Tappara-Ilves talviklassikko. Sille lienee tulevan ihan hyvät olosuhteet. Varpusparven mittari näyttäisi nyt miinus yhtä.

Mutta meikäläinen ei ymmärrä kiekosta yhtään mitään. Niinpä jää tämä klassikko väliin. Minä vain availen Lidlin suklaakalenteria (arvo 60 senttiä) ja ihmettelen luukusta toljottavaa pusukalaa.

Luukku 14 pusukala

No voimme ehkä olettaa, että kala kuuluu monen joulupöytään. On lipeäkalaa, graavilohta ja sun muuta. Ja kun mennään rannikolle päin, niin kalan merkitys joulupöydässä korostuu. Monessa lapsiperheessä syödään esimerkiksi kalapuikkoja. Ne ovat globaalikalastajan rosvokalastamia herkkupaloja. Niistä ihmiset saavat päivittäisen korppujauhoannoksensa. Ja monilla joulun viettäjillä voi olla kalapuikkoviikset. Joulukalenterin pitäjä on taas kala horoskoopiltansa. Eli voimme nyt ehkä hyväksyä kalan joulukalenterin kuvituksiin.

Sanomalehtien taloussivujen mukaan meillä menee huonosti. Valtiovarainministeriön mukaan meillä menee huonosti. Kun ollaan herätty todellisuuteen ja hirmuiseen Suomi-krapulaan, onkin aika ottaa hyvinvointivaltion korjaussarjaa ja siirtää tuota krapulaa tuonnemmaksi. Kestävyysvajekalenteri haluaa olla näissä talkoissa mukana. Nyt täytyy olla säästäväisiä ja pitää muistaa pitää housut ylhäällä ja kohtuus mielessä. Kestävyysvajekalenteri on päättänyt suorittaa leikkaukset tuttuihin joululauluihin ja näin jakaa säästämisen ilosanomaa molemmalle lukijalle, joista toinen olen minä. Tässä on joululaulukomitean ehdotukset joululaulujen leikkauksiin talouden taantuman takia:

  • Kulkunen, kulkunen – Tulemme hyvin toimeen yhdelläkin kulkusella.
  • Puolikas sika – Juicen Sika on tuhlausta ja ylen syömistä. On jo kansanterveydellinen riski.
  • Sammukaa, oi joulun tähtöset – Tähtien tuikkiminen kuluttaa energiaa. Siispä öiseen aikaan voisimme sammuttaa kaikki tuikkivat tähtöset.
  • Joulun kello – Joulun kelloistakin voimme todeta, että yksi riittää ihan hyvin.
  • On hanget matalat nietokset – Lumen tulo tuo kasvua esim. kaupungin aurauskustannuksiin ja nostaa energian tarvetta mm. lämmityksen osalta. Harmaa ja synkkä joulu on pelkkää säästöä.
  • Sydämeeni en joulua tee – Jotta voisimme sydämeen joulua tehdä, meidän täytyy olla hengissä. Kun ihminen on elossa, kustannukset ovat valtaisat. Liikenneviraston laskelmien mukaan yhden ihmiselämän hinta oli 1.918.809 euroa vuonna 2010. Elävä ihminen myöskin aiheuttaa kustannuksia terveydenhoitoon, vanhustenhoitoon, koulutukseen jne jne… Eli älkää tehkö joulua sykkivään sydämeen.
  • Tule joulu nikkelinen – Joulu on yhtä tuhlausta. Etenkin jos se on kultainen. Jos se olisi nikkeliä, niin voisimme olettaa, että Talvivaaran kaivos muuttuisi kannattavaksi ja meillä olisi sitten kaikki hyvin. Nikkelipitoisuus on tähän mennessä löydetyssä malmissa luokkaa 0,22%
  • Joulupukki matkaan ei käy – Suomi on pitkien välimatkojen maa. Joulupukin lähtö Korvatunturilta on melkoinen logistinen ongelma. Mutta jos käyttää autoilevaa ja raitistakin joulupukkia, niin kustannukset voivat kohota sataseen kymmeneltä minuutilta. Siispä ei joulupukkia, vaan lapset kouluun, niin menestyvät Pisa-tutkimuksissakin.
  • Kun joulupukki suukkoa ei saanut – Seksin osto ja sen antaminen on krimininalisoitava. Muutoin voi tulla ihmislapsia ja tämä saattaa aiheuttaa piikin ihmisten syntyvyyteen, mikä aiheuttaa kustannuksia. Ja joulupukin ollessa kyseessä, olisihan se valitettavaakin, jos syyskuussa syntyisi lukemattomia valkopartaisia vauvoja, jotka syntyessään eivät rää’y, vaan sanovat ho ho.
  • Oi viisipuu – Kuusipuustakin voisi vähän höylätä pois.

Kotilieden (v. 1925) mukaan tänään olisi seuraavat liharuuat valmistettava: joulu- tai lihamakkara, painesyltty sekä maksapiiras.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti