sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Kestävyysvajekalenteri 22/24: Enkeli

 

Joulukuun 22. päivä. Jouluaatonaatonaatto. Tuomaan päivän ja joulun välistä aikaa kutsutaan pesäpäiviksi. Tänään on myös 4. adventtisunnuntai. Neljäs kynttilä symboloi rakkautta.

Luukku 22: Enkeli

 

Tämänkertainen luukku. Sieltä tuleekin harvinaisen rumasti piirretty enkeli. Kuva näyttäisi siltä, että se on jälkeenpäin tehty ja on ihan eri sarjaa kuin muut luukkukuvat. Mietinkin, että mikäköhän kuva on ollut alunperin tällä paikalla. Oliskohan Pohjois-Korean setämies häivytetty pikaisesti luukusta pois vai onko tämä osa jotain suurempaa suunnitelmaa?

Mutta tällä kertaa kalenterimme tarjoaa suomalaisen joulun ABC:n. Opas heille, joille joulu on aina ollut hieman vieras ja tuntematon asia. Jouluun kuusuu lähinnä ylensyömistä, piereskelyä ja happovaivoja…

 

Suomalaisen joulunvieton ABC

Alko

Kun Suomessa informoidaan juhlapyhien aiheuttamista aikataulumuutoksista tai aukioloaikamuutoksista, niin listan ensimmäisenä komeilee yleensä Alkon aukioloajat. Jouluaatonaattona se on muutes klo 9-20. Pitkät pyhät perheen kanssa, alkoholi ja juhlapyhäaggressiivisuus kuuluvat suomalaiseen juhlaperinteeseen.

Burana

Joulun yllättävä pelastaja. Myös Rennie kuuluu samaan sarjaan. Ne ovat muuten yleensä loppu, kun tarvitset niitä. Jouluisin näiden metsästys on jännää puuhaa.

Celsius

Onko joulu valkea vai musta? Joka vuosi puhuttaa. Suomalaisilla on mielikuva lapsuuden jouluista. Silloin lunta oli Näsinneulan kärkeen asti ja pakkasta oli niin, että virtsasuihkukin jäätyi koulumatkalla, kun hätä yllätti pitkällä koulumatkalla. Tänä vuonna on musta joulu Tampereella. Vesi ropisee ikkunalaudoille eikä ulos tee mieli ollenkaan.

Dödö

Se hetki nuoruudesta, kun lahjoina ei olekaan leluja tai pelejä, vaan partakone ja dödöpaketti. Lapsuuden loppu. Tulee liian pian.

Evankeliumi

Tänä jouluna luemme taskupikkujouluevankeliumia, mikä sai ensi-iltansa taskupikkujouluissa Tampereella. (Klikkaa isommaksi ja herkisty pyhän sanan edessä.)

 Evankeliumi

Fiikus

Äffään en keksinyt muutakaan. :D Joulukukkia on yleensä aika vähän. Enkä oikein tiedä miksi. Niitä on vain vähän. Kuusikin on mallia teko. Maksanut jo itsensä hyvin takaisin. Mutta neulasten varisemisongelmaan ei tekokuusikaan tuonut ratkaisu. Okei, meillä ei nyt kuusi varista neulasia, vaan tekokuusi tekoneulasia.

Glögi

Glögistä tykätään. Vähän tulee joka joulu arvioitua väärin glöginkulutus, niinpä tässä on välillä juotu vappuglögiä, pääsiäisglögiä, juhannusglögiä, uusivuosiglögiä, loppiaisglögiä, laskiaisglögiä, naistenpäiväglögiä…

Harppi

Ehdottomasti hämmentävin joululahjani ikinä. Tai olihan tän vuoden twitterpikkujoulujen hiutalesäkkikin lähes samaa tasoa. H-kirjaimella se hiutalesäkkikin alkaa. Mutta harpin sain joskus äidiltäni. Mä yleensä jouduin itse paketoimaan lahjat, jotka hän oli mullekin ostanut joululahjaksi. Eli mistään jouluyllätyksistä voinut sanoa, kun näin lahjani aatonaattona kun paketoin niitä. Mutta yhden mulle ostetun lahjan hän halusi itse paketoida, kun se on niin erityinen. En saanut sitä nähdäkään etukäteen. Jopa minunkin mielenkiinto heräsi. No, tuli jouluaatto ja sain sitten tämän spesiaalilahjan. Ja sieltä sitten tuli… harppi.

Ilmavaivat

Jouluisin tulee kiinnitettyä erinäisiin eritteisiin. Johtunee siitä ylensyömisen määrästä ja vatsalle jännittävistä comboista lanttulaatikko-ruisleipä-piimä aiheuttaa kyllä sellaisen alkuräjähdyksen. Varsinaista pimeää ainetta. Jouluisin voisikin miettiä jouluruokailijoiden suolistokaasujen talteenottoa. Suomeen tarvittaisiin, joku suolikaasujen talteenottojärjestelmä. Pantilliset pierettävät ruuat. Lidlissä voisikin olla pullopanttikoneen vieressä kaasun talteenottoistuin. Säälittää vain henkilökunta, jos pärähtää kuulutus: “Kaasun talteenottojärjestelmälle lisää henkilökuntaa, kiitos. Esimiestä kaivataan tukkeutuneessa järjestelmässä, kiitos.”

Joulu-alkuiset sanat

Tavallisiin asioihin saadaan lisähintaa ja glamouria, kun laitetaan sanan eteen sana”joulu”, kuten joulusauna, jouluruoka, joululahja, joulukuusi, joulumieli, joulukalenteri, joulupukki, joululiikenne… Tavaraan tai palveluun voi laittaa helposti 20% lisää hintaa, kun laitat tuon taikasanan eteen.

Kinkku

Kinkkuhan kuuluu joulupöytään, mutta meidän perheessä on ruettu suosimaan valmiiksi siivutettuja kinkkuja pienessä pakkauksessa. Yllättävän kätevää silloin, kun ei halua syödä viikkotolkulla ruokia, joihin on piilotettu kinkkua eri muodoissa.

Lumiukko

Lumiukko kuuluu jostain syystä myöskin suomalaiseen jouluun. Meidän lapset eivät tuosta tykkää. Nyt sen jatko-osakin esitetään heti perään. Se on kuin Lumiukko esitetään uudestaan mutta pojan tilalla koira. Toivottavasti tälle ei keksitä jatko-osaa. Omaan lapsuuden jouluun Lumiukko tietysti kuuluu ja myöskin kaikki itäblokkien piirretyt ja vaha-animaatiot. Ne oli vaan niin hyviä. Varmaan johtui siitäkin, ettei piirrettyjä paljon esitetty telkkarissa. Pätkis oli tietysti poikkeus.

Maksa- ja makaronilaatikko

Kaksi laatikkoa, jotka EIVÄT kuulu joulupöytään. Mielestäni niiden sijoittelu pöytään pitäisi kriminalisoida. Kuristushuonetta. Ainakin. Tai kiinalaista kidutusta.

Närästys

Voi kuinka isi syö… isiltä loppuu vyö… Joo kun ikää on tullut mittariin enemmän, niin vanhenevaan temppeliini on tullut vieraaksi uusia ystäviä, kuten herra Närästys. Hän valitettavasti saapuu silloin, kun olet syönyt aikaisemman elämäsi herkkuruokia.

Omena

Ala-asteen joulupussista löytyi mm. omppu. Joulupussi kädessä sitä ihmeteltiin toka luokalta alkaneita numeroarvosteluja. Vuosi vuodelta koulun joulupussi kuihtui. Mutta omena taisi siellä aina olla.

Pukki

J-kirjain oli jo mennyt, niinpä joulupukki ympättiin P-kirjaimeen. Meidän perheessä pukki käy aina, kun me ollaan taloyhtiön saunassa. Joka kerta. Viime jouluna pukin tulosta oli jalanjäljet todisteena. Mitähän nyt tänä jouluna…

Quuppa

Jotta suomalainen joulu ei oli aivan Q:ton, tarvitaan silloin Dingon alkuperäistä rumpalia. Monien ristikoiden ja kirjainpelien pelastaja.

Roskat

Kun lahjat on avattu, niin olohuoneessa on melkoinen käärepaperikerros. Joka joulu käy mielessä, että vähempikin riittäisi.

Sauna

Jouluisin käymme taloyhtiön kuppasessa saunassa. Puitteet ovat hirveät, mutta lapsille se on tärkeä juttu. He aloittavat hyvissä ajoin kyselemään, että varataankohan tänäkin jouluna sauna. Lasten mieliin ei jää se tavarapaljous, mitä he repivät käärepapereista esiin, vaan usein hyvin yksinkertaiset ja itsestäni jopa vähäpätöiset asiat. Tämä kannattaa muistaa. Kuitenkin nämä lapsuuden muistot ovat niitä, jotka kantavat pitkälle aikuisuuteen.

Tytinä

Tytinä l. alatoopi. Kuuluu joulupöytään. Ehdottomasti. Katso myös kohta “Närästys”.

Ulkoruokinta

Monessa perheessä tänäkin jouluna moni isä joutuu ulkoruokintaan. Talitinttien siemenpallot ovat hyvin proteiinipitoisia ja ravitsevaa myös ylipainoiselle ulkoruokintaan joutuneelle. Varoituksen sana: älä kiipeä lintulaudalle. Se ei kestä.

Varpusparvi

Tänä jouluna on Varpusparvi tuonut joulumieltä niille, joilla ei ole ollut varaa ostaa Lidlistä 60 sentin suklaakalenteria.

WC

Aina varattu. Paikka, jossa purkautuu jouluahmiminen, jouluähky ja jouluylensyönti.

Xylofoni

Joillakin tuttavilla on taipumus aiheuttaa ikävä joulu ostamalla soittimia lahjoiksi. Ajatuksena ehkä mikrosekunnin ajan kannattava ja lapsen kulttuurikasvatuksen kannalta merkityksellinen, mutta lahjan avaamisesta vartin päästä kyseinen soitin katoaa salaperäisesti. Selitykseksi voi tarjota tonttuja, jotka vievät rikkonaisen lelun takaisen Korvatunturille, jossa ne poistattavat Xylofonista raudat ja lyöntikapulat. Hammasystävällinen lyömäsoitin on muuten Xylifoni. Voitten tunkea Xylofonin kapulat tämän vitsin kertojalle takapuoleen pallopää edellä.

Yrjö

Jouluisin voi olla vatsatautiepidemiakin perheessä. Laukaassa meillä oli joskus tämänmoinen joulu. Joulu meni yrjötessä ja nukkuessa. Vatsahapokasta, sanoisin.

Z

Aaton mukavin hetki, kun lapset saadaan vetämään jo Zetaa.

Åbo

Suomen Åbo julistaa joulurauhan Brinkkalan talon partsilta. Koko Suomi saa kuunnella joulurahan rikkomisesta säädetyt rangaistukset ja varoitukset ja ne ovat meistä jouluperinnettä. Joulurauhanjulistus kuuluu suomalaiseen jouluun. Tampereella joulurauha julistetaan tänään. Mutta sitä ei televisioida. Mutta ei siellä soiteta Porilaisten marssiakaan.

ÄLÄÄÄÄ!

Se hetki, jolloin lapset käyvät toistensa hermoille. Silloin huoneesta kuuluu: ÄLÄÄÄÄÄÄÄÄ! Haaveilen älättömästä joulusta.

Ölynen

Kun jouluaatto on ohi ja minä olen kasannut ziljoonat leegot sormet verillä, pelannut lautapelejä, pelannut pleikkapelejä, asentanut uusia pattereita leluihin, katsonut kaikkien lahjat, osallistunut jouluiseen joululahja-avaus hälinään, jossain vaiheessa Nukkumatti ja -Teppo tulevat meillekin ja taloon tulee hiljaisuus. Silloin alkaa minun joulu. Otan ölysen ja nautin hiljaisuudesta ja jouluradiosta kenties.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti