torstai 5. joulukuuta 2013

Kestävyysvajekalenteri 5/24: Tähti

Joulukuun viides päivä. Aamupalan vääntöä lapsille. Joulukalentereiden availua. Aamuista kinastelua siitä, kun toinen ärsyttää toista ja päin vastoin ja minun otsasuoneni alkaa olla asennossa joulukuun viides. On siis täydellinen aamu. Siksi onkin syytä ottaa Lidlin halpiskalenteri karvaisiin kätösiin ja etsiä päivän luukku. Helppo nakki. Tämänpäiväinen luukku löytyi joulupukin naamasta.

Luukku 5 Tähti

Jaahas. Tähti. No nyt mennään perimmäisten kysymysten äärelle. Tuosta kalenterin tähdestä (tai mä oon aina mieltänyt tähdeksi tuon kuvatuksen) voidaan olla montaa mieltä, mutta tähti nyt vain liitetään jouluun. On joulutähteä, on tähteä, joka opasti tietäjät oikeaan osoitteeseen (Maailman ensimmäinen navigaattori. Käyttöliittymä kohtalaisen yksinkertainen.) Ja on tähden muotoisia pipareita ja joulukoristeita ja kuusenkoristeita… Listaa siis voi jatkaa loputtomiin, missä tähteä käytetään jouluna, mutta ehkä tärkein ja lähellä sydäntä on seuraava tokaisu:

“Nyt lähti sano Annikki Tähti.”

Okei. Näin sosiaalisen median aikakaudella, jokainen on oman elämänsä tähti. Tieto kulkee valon nopeudella. Ja etenkin ikävät uutiset leviävät. Kun kaikki tuntuvat tietävän kaikesta kaiken, on kysymys “mitä sinulle kuuluu” jotenkin huvittava. Siihen voisikin vastata: katso Googlesta. Tai kysy Twitterissä. Näihin on nyt karkeampi versiokin olemassa, mutta pysytään nyt helevetti soikoon korrektissa kielen käytössä.

Elämme siis tykkäämisyhteiskunnassa. Keräämme peukutuksia ja haalimme tykkäyksiä. Jos et saa yhtään peukkua, olet luuseri tai sitten jos pääset isompaan jakeluun, olet sitten luuserityrkky. Uppsalan tykkäämistieteiden tiedekunta on kehittänyt tykkäämiskartan, joka on aika pätevä. Tiedekunta on tutkinut ihmisten nettitykkäämistä nyt viidenkymmenen vuoden ajan ja on löytänyt paljon yhtälyyksiä. Tämä ei ole vielä julkinen, mutta Varpusparvi on saanut käsiinsä tykkäämiskartan ja julkaisee tämän ensikerran:

0 tykkäämistä Ei kavereita
1 Itse tykkäsit laittamastasi kuvasta
2 Sinä ja äitisi tykkäsit laittamastasi kuvastasi
3-10 Laitoit kuvan itsestäsi
10-15 Laitoit kuvan itsestäsi kuuluisalla maamerkillä
15-20 Laitoit kuvan itsestäsi ilman paitaa.
20-25 Laitoit hauskan kommentin.
25-50 Laitoit poliittisesti ladatun kommentin.
50-75 Laitoit kommentin, jonka nappasit nimiisi joltain näyttelijältä.
75-100 Laitoit kommentin, jonka nappasit nimiisi radion aamuohjelman juontajalta.
100-200 Sinulla on koira/kissa.
200-300 Se kuoli.
300-350 Menit kihloihin.
350-400 Sinut jätettiin.
400-1000 Sinulla on tarttuva tauti, josta ilmoitit.
1000-5000 Tauti on levinnyt sukupuoliteitse.
5000-10000 Laitoit linkin Varpusparven blogiin.
10000- Laitoit linkin Varpusparven tämän vuotiseen joulukalenteriin.
100000- Ilmoitat lopettavasi seuraamasta Varpusparven joulukalenteria.

Wikipedian mukaan joulukuun viides on Thaimaan kansallispäivä, kansainvälinen vapaaehtoistoiminnan päivä sekä täsmälleen tänä päivänä vuonna 2006 syntyi Knut, saksalainen jääkarhu. Ja onhan tänään Pyhän Nikolauksen päivän aattokin.

Vanhan kansan mukaan joulukuun viides päivä, Selman päivä, on sateinen: "Tuskin sellast Selman päivää on, ettei sarasist. Sen tietää aina, että Selma vesipers o".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti