lauantai 7. joulukuuta 2013

Kestävyysvajekalenteri 7/24: Apila

Luukku numero 7 löytyi Lidlin halpissuklaakalenterin isän kädestä. Tämänkertainen kuva onkin nelilehtinen apila.

Luukku 7 Apila

Jaa. Mitäpäs tästäkin nyt keksisi? Keskellä talvea. Onnea tuottavat jutut ovat olleet hyvin yleisiä vanhoissa joulukorteissa ja joulukoristeissa. Kukapa ei onnea kaipaisi? Etenkin näin keskellä pimeää kaamosta. Eli jossain vaiheessa varmaankin mun kalenterista tulee hevosenkenkä, niin voinkin säästää aikaa, vaivaa ja tupakkia ohjaamalla suoraan luukkuun 7.

Kell’ onni on, se onnen kätkeköön. Niin sanoo vanha sananlasku, jonka varmaan jokainen tuntee. Onni on mielenkiintoinen käsite. Jotkut ovat halunneet kieltää onnen olemassaolon tyyliin: “Olen ottanut onnen omiin käsiin ja raivannut itseni huipulle.” Kun taas eräät vaikuttajat sanovat olleensa elämänsä aikana vain onnekkaita.

Onnikin on suhteellista. Jotkut ovat vähäänkin tyytyväisiä ja ovat onnellisia terveydestä, ystävistä ja vaikkapa harrastuksista. Joillekin tarvitaan onneen avobemari tupakkavarustuksella ja mittavalla erorahalla. Onnea on tarvittu tuohonkin asemaan. Toisaalta onnea on olla joutumatta tuollaiseen julkiseen ryöpytykseen.

Kun on tottunut tiettyyn hyvinvointiin, niin voi olla, että ensimmäiset vastoinkäymiset tuntuvat maailmanlopulta. Onnella niistäkin selviää. Onnea olisi tarvittu, ettei niihin joudu.

Onnella ei ole yksikköä. Onnea ei voi mitata. Ei voi punnita. Onnea ei voi välttämättä nähdä. Onnesta kaikki puhuvat. Useat kieltävät. Onnea on myös se, että olisi aina voinut tapahtua paljon huonomminkin. Onko onnea se, että maailmassa on aina joku, jolla menee sinuakin huonommin? Voiko toisen epäonni olla toisen onni?

Onni voi tulla äidinmaidossa tai isän lompakosta. Ehkä onnen eteen ei tarvita paljoa. Tai sitten siihen tilaan täytyy taistella. Itsenäisyyspäivänä onnekkaat olivat saaneet kutsun Tampere-talolle. Vähemmän onnekkaat turvautuivat Juti-naamareihin.

Wikipedia määrittää onnen näin: Onni tarkoittaa arkikielessä usein jonkin toimijan kannalta edullista, sattumanvaraista tapahtumaa, esimerkiksi: "Olipa onni ettei satanut, kun unohdin pyykit ulos.”

Jaa. Unohtakaa aikaisemmat höpinät. Mä rupeen heti pyykinpesuun, kun pesukoneen korjaaja tulee onneksi maanantaina. Onni on omistaa toimiva pesukone.

Muistakaa vielä tämä: Kotiliesi vuodelta 1925 muistuttaa, että tänään on laitettava lipeäkala likoamaan. Liotus kestää 4-5 päivää ja lipeöiminen 5-7 päivää. Onneksenne kerroin tämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti