sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Kestävyysvajekalenteri 15/24: Lahjareki

Viidestoista luukku taas saapuu painajaisineen / Ja kaikki, paitsi joulukalenteri, on turhaa

Tämänkertainen kalenterin luukku lähtikin ylevästi Juicella liikenteeseen. Ja jotta tämänpäiväinen luukku nyt hyväksikäytetään nyt oikein kunnolla, niin jatketaanpas Smokien käännösbiisillä, johon Juha Vainio on tehnyt suomalaiset sanat:

Viisitoista luukkua mä salaa avasin
Ja joululahjaostoksilla aina ravasin
Mä kun melkein rakentamaan aloin lemmenpesää

Ja olishan vielä 15 miestä arkulla vainaan… Mutta jätetäänpäs tämä nyt toiseen hilpeään kertaan. Joulukuun viidestoista päivä. On muutes 3. adventtisunnuntai. Tällä kertaa hengen adventti. Kolmas kynttilä symboloi joulurauhaa. Wikipedian Suomi-versio kertoo luvun viisitoista olevan luonnollinen luku, joka tulee neljäntoista jälkeen ja ennen kuuttatoista. Binäärijärjestelmässä viisitoista olisi 1111.

Mutta saksalaisessa halpisjoulukalenterijärjestelmässä luku numero 15 löytyy joulupukin lahjasäkistä. Luukku auki. Ja tällä kertaa vuorossa on lahjareki tai kelkka, johon on zipattu muutama paketti. Jollekin materialistiselle perheelle (lue: kaikille perheille) on näemmä tulossa ankea ja erilainen joulu. Pahimmassa tapauksessa lahjat ovat itse tehtyjä tai vielä pahempaa: voi olla pelkkä ilmoitus, että lahjarahoilla olemme ostaneet lehmän jollekin afrikkalaiselle kylälle tai vaikkapa rokotukset sadalle ihmiselle. Eettisiä lahjoja.

Luukku 15: Lahjareki

Joulu on outoa aikaa. Usein käy niin, että monessa perheessä lahjojen hankinta menee aivan överiksi. Ja joululahjatoivelistat lapsilla ovat melkoisen suuria. Paikataanko tällä sitä, että on huono omatunto, ettei olla kotona vai onko vain helpompaa ostaa kaikki, mitä on toivottu? Ja osaavatko lapset käyttää vanhempien avokätisyyttä hyväkseen. Lasten toiveetkin ovat muuttuneet vuosien saatossa. Enää kallein lahja ei ole mikään Stigan jääkiekkopeli vaan muksutkin jo toivovat omaa tablettia ja heille sellaisia jo suunnitellaan ja markkinoidaan. Kohtuus? Kun olin siinä iässä, kun kirjoittelin joululahjatoiveita, niin minulla oli tiedossa, ettei vanhemmilla ollut paljoakaan ylimääräistä rahaa. Mutta en minä mielestäni paljosta jäänyt paitsi.

En koskaan saanut tietokonetta. Kaikilla kavereilla oli Commodore 64:set, mutta en mä mielestäni harmitellut asiaa. Kaverit pyysivät aina pelikaveriksi. Olisin ehkä halunnut sellaisen. Mutta tiesin, ettei vanhemmilla sellaiseen ollut rahaa. Toisaalta sellaiset asiat, kuin villasukat, josta löytyi kuuseen laitettavia suklaapukkeja sun muita pallukoita olivat kyllä mieluisat.

Eilen kävin itse jouluostoksilla. En nyt riemusta rytkyen mennyt kauppoihin. Kuitenkin olin pakkassään takia joutunut lämpimämmin pukeutumaan ja sitten kun kaupassa jonotta satojen muiden Michelin-ukkojen kanssa, niin kaupoissa oli haistettavissa verta, hikeä ja kyyneleitä. Tampereen ankealla kävelykadullakin oli muutama ihminen. Yleensä se on aika autio. Tampereella ei kävellä. Siellä oli myös joku perussuomalaisten hernerokkatykki. Ja persujen ilmapalloja.

Hieman hymyilytti kun vastaani tuli nuorehko, hyvin pukeutunut naisihminen lastenrattaineen, jossa oli sitten lapsi, joka jo osasi puhua. Iän arvioiminen on mahdotonta. Veikkaisin noin alle 18-vuotias, mutta yli 1-vuotias. Rattaassa ollut tuleva Pisa-menestyjä näki persujen ilmapallot ja huusi äidilleen:

- ÄITI KATO! ILMAPALLOJA! ILMAPALLOJA!

Äiti huomasi pallot ja alkoi kiihdyttään kuin dragsteri konsanaan ja sanoi:

- KUULE. ÄITI EI TYKKÄÄ NOISTA ILMAPALLOISTA OLLENKAAN. JÄTETÄÄN VÄLIIN.

Tilastokeskus on listannut tämän vuoden joulun numeroiden valoissa. Tämänmoisia nippelitietoa tästä joulusta löytyy:

 • Jouluvalot noin 1,5 miljoonassa joulupuussa
 • 500 joulukuusen kasvattajaa
 • Lähes 40 miljoonaa joulukorttia
 • Yli 2 000 joululaulutilaisuutta
 • 100 miljoonaa euroa joulukukkiin
 • 26 000 syntymäpäiväsankaria
 • Keskim. 398 euroa joululahjoihin henkilöä kohden
 • 10 prosenttia kuluttajista aikoo kuluttaa enemmän
 • 6–7 miljoonaa kiloa kinkkua
 • 2 miljoonaa asiakasta Alkossa
 • Eettisistä lahjoista suosituin on ammatti (Kirkon ulkomaanapu)
 • 894 986 euroa euroa joulupataan

Kotiliesi (v. 1925) antaa meille tämän päivän tehtäväksi joululimppujen ja vierreleivän leipomisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti