maanantai 23. joulukuuta 2013

Kestävyysvajekalenteri 23/24: Joulukuusi

Aatonaatto. Kestävyysvajekalenterin toiseksi viimeinen luukku. Saksalainen 60 sentin suklaakalenteri on pian nautittu. Huomenna odottaa vielä huomattavasti muita suurempi luukku avaamista. Tämähän käy siis vallan jännäksi.

Luukku 23: Joulukuusi

Joulukuusi. Luukusta tupsahti joulukuusi. No se jos mikä kuuluu jouluun. Tosin meikäläisillä on nyt aito kiinalainen jalokuusi aidontuntuisilla varisevilla tekonaulasilla. Aidon kuusen tuoksu siis puuttuu. Samoin ne Kymmenettuhannet ötökät, mitä aidosta kuusesta leviää huusholliin. Samoin homeitiöt voivat aiheuttaa niiskutusta ja kutiamista, jollei jouluiset loiseläimet sitä tee.

Yhdysvalloissa on kirjattu kolmen viime vuoden aikana yli 17000 joulukuusen koristelu onnettomuutta. Näistä 43% oli pudonnut tikkailta. Miehet loukkaantuivat joulukuusen koristelu-onnettomuuksissa 40% naisia todennäköisemmin. Joulukuuseen liittyy myös jonkinlainen tulipaloriski. Noin 240 tulipalossa vuosina 2005-2009 USA:ssa oli syynä juuri joulukuusi.

Nyt kun päästiin joulun pimeälle puolelle, niin jatketaan samalla teemalla. Mainioilla Tunturisuden joulusivuilla on muutes lueteltu suomalaisia joulukirkko-onnettomuuksia. Joulukirkko on kuulunut suomalaiseen jouluperinteeseen pitkään. Pimeään, kynttilöin koristeltuihin kirkkoihin ahtautui melkein koko kylä ja olivat melkoisia ansoja paniikin tullessa. Tunturisuden sivuilla on lueteltu pahimmat:

 • Sortavalan kirkko, joulu 1843
  • Yksi kynttilöistä tipahti lankkupinon ja seinän väliin. Tulipaloa ei tullut, mutta paniikki seurasi täpötäydessä joulukirkossa, kun joku huusi “KIRKKO ON TULESSA!!!”. Pakokauhussa kuoli 54 ihmistä.
 • Lammin kirkon häsyjoulu 1813
  • Lammillakaan ei ollut kyse tulipalosta, vaan Heta Mikontyttären kynttilä oli tipahtanut lattian alle ja sieltä kajastanut valo aiheutti täydellisen paniikin. “TULI ON VALLOILLAAN LEHTEREILLÄ!” Kymmenen ihmistä kuoli häsyjoulussa.
 • Kokemäen kirkkorymyli, joulu 1882
  • Kirkkoon oli ahtautunut humalaisia, jotka halusivat nähdä, mitä tapahtuu, kun huusivat “KIRKKO PALLAA! ALTTARI PUTTOO!!! KIVIMUURI KAATUU!!!”  Kolme kuoli. Humalaiset nuoret miehet tuomittiin muutaman vuoden vankeusrangaistuksiin.
 • Kuopion kirkon rytyjoulu 1760
  • Kirkkoon oli sulloutunut täyteen väkeä. Jo ennen täydellistä panikointia oli väentungos tallannut kuoliaiksi Riitta Hyvärittären molemmat lapset. Toista (11 kk) hän oli imettämässä ja toinen (3 v.) oli anopin helmoissa. Pian oli täysi kaaos ja väkijoukko luuli kirkossa olevan tulipalon. “JO KIRCKO PALA!” Yhteensä 14 kuollutta.
 • Juvan kirkon jyryjoulu 1829
  • Lehtereiltä kuului jotain kolinaa ja yksi seurakuntalainen tulkitsi ilmeisemmin äänen väärin ja huusi täpötäydessä kirkossa huudon “TULI ON IRTI!!!” Tämä aiheutti jälleen sekasorron, jossa kuoli 15 välittömästi ja yksi vielä myöhemmin saamiinsa vammoihin. Kaikki Juvalla kuolleet olivat nuoria tyttöjä, iältään 12-23 -vuotiaita.

Nyt on sitten hauska hakea aito kuusi, koristella se tikkailta käsin ja mennä vielä täpötäyteen joulukirkkoon.

Tässä joulun alla on hyvä opetella, kuinka joulua toivotetaan naapurimaiden kielillä ja esimerkkinä on myös suomalaisen suositun viikkolehden toivotus, joka ei ole tällä kertaa poimittu Jyviä ja akanoita-palstalta. Lehden nimi on muutettu, jotta sen tunnistaminen on tehty vaikeaksi.

Suomi: Hyvää joulua!

Ruotsi: God Jul!

Norja: God jul!

Tanska: Glædelig jul!

Venäjä: с Рождеством!

Viro: Häid jõule!

Somen kuvalehti: Niin tai näin, get the fuck out of my timeline. Ja sama suomeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti